Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit hastalığı kalın bağırsağı ve rektumu büyük ölçüde etkileyen ve aynı zamanda iltihabi bağırsak hastalığı olarak da adlandırılan kronik bir hastalıktır. Kalın bağırsağın iç astarının iltihaplanmasıyla, küçük yaralar şeklinde olan ülserler giderek derinleşerek tüm katları tutabilir. Enflamasyon durumu kolonun en alt kısmında başlar (rektum) ve devamlı bir şekilde yukarı doğru uzanır. Hastalıktan etkilenmiş kolonun uzunluğu hastalar arasında değişebilir. Bazı hastalarda, iltihap sadece rektumda bulunurken diğerlerinde kolonun sol ve sağ kısımlarına kadar uzanabilir. Enflamasyon kalın bağırsakla sınırlı olduğu için, ülseratif kolit, kolonun cerrahi olarak çıkarılmasıyla iyileştirilebilir.
Belirtiler
- İshal,
- Rektal kanama,
- Artmış bağırsak hareketleri,
- Karın krampları,
- Şiddetli karın ağrısı
- Yüksek ateş şeklinde görülebilir.
Tedavisi
Ülseratif kolit kronik bir bağırsak hastalığıdır. Tedavi seçenekleri arasında; ilaçlar, bağışıklık sistemi baskılayıcıları, antibiyotikler, beslenme tedavisi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri bulunur. Bu tedaviler belirtilerinizi hafifletmiyorsa, kolon ameliyatı önerilebilir. Ameliyat sırasında, doktorlar kolonun hepsini çıkarıp, ince bağırsaktan bir rezervuar yaparlar. Poş denilen bu rezervuar anüse bağlanır ve hasta önceki hastalıklı haline göre daha az sayıda kansız dışkılama yaptığı için hayatını daha konforlu olarak devam ettirebilir.
da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi, aynı geleneksel laparoskopik ameliyatlar gibi birkaç küçük kesi ile yapılan ameliyatlardır. da Vinci yöntemi sayesinde operasyon geçiren hasta, düşük komplikasyon riskiyle günlük hayatına kısa sürede dönüş sağlayabilir. Bunun yanı sıra; minimum kan kaybı, bağırsak fonksiyonlarının hızlıca geri kazanılması ve minimal yara iziyle kısa sürede taburcu olur. Açık cerrahide ise büyük bir kesiyle operasyon gerçekleştirilir.