Sıkça Sorulanlar

-
da Vinci Cerrahisinin geleneksel cerrahi yöntemleriyle karşılaştırıldığında yararları nelerdir?
da Vinci cerrahisinde, geleneksel operasyonlara kıyasla cerrahların yaşadığı önemli yararlar arasında; cerrahi hassasiyet, hareket aralığı artışı, geliştirilmiş beceri ve gelişmiş görselleştirme yer alır. da Vinci Cerrahisi ile ameliyat olan hastalara birçok potansiyel fayda sağlanır. Ayrıca hastanın daha az kesi ile daha hızlı iyileşmesine olanak sağlar.
-
Robotik Cerrahi ile ameliyatı robot mu yapar?
Hayır, da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ile yapılan operasyonlarda bilinen en büyük yanlışlardan biri budur. Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyon gerçekleştirilir.
-
Robotik Cerrahi Operasyonunu Kimler Yapabilir?
Her cerrah da Vinci adı ile bilinen robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat yapamaz. da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ile operasyon yapacak olan cerrahların uzun süreli bir eğitim alması gereklidir. Robotik cerrahi her zaman deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. da Vinci, tamamen eğitim almış cerrahlar tarafından kontrol edilen küçük, hassas, minimal invaziv araçları kullanan bir cerrahi platformdur.
-
Robotik Cerrahi Sistemi "sanal gerçeklik" ile çalışan bir cerrah mı?
Cerrah, hastadan birkaç adım uzakta bir konsola oturmuş olmasına rağmen, küçücük kesikler yoluyla minyatürleştirilmiş bilekli aletler kullanarak gerçek zamanlı olarak çalışırken aynı zamanda cerrahi alanın gerçek bir görüntüsünü görür. da Vinci robotu hiçbir zaman cerrahın direkt ve gerçek zamanlı kontrolünün dışına çıkamaz. Cerrah operasyona ara vermek istediği zaman kendi başına herhangi bir manevra veya işlem yapamaz.
-
Operasyon Boyunca Hasta Ameliyathanede Yalnız Mı Kalıyor?
Hayır, operasyon sırasında organ çıkarma veya acil müdahale gerektiren durumlar için yardımcı olan cerrahi bir ekip ameliyat masasında hazır bulunur.
-
Robotik Cerrahinin Riskleri Var mıdır?
Deneyimli merkezlerde robotik cerrahinin açık ve laparoskopik cerrahiden farklı olan herhangi bir riski yoktur.
-
Laparoskopik Cerrahi ve Robotik Cerrahi Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahi yönteminde karşılaşılan bazı teknik zorlukların önüne da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ile geçilebilir. Laparoskopik cerrahide organlar arasındaki boşluklara açılan deliklerden borular sokularak şişirilen ve bu boşlukların içerisinden gönderilen kamera ve el aletleri sayesinde 2 boyutlu görüntü elde edilerek ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntemde organlara direk temas edilmez, kesi yerleri küçük olur, hastanın kan kaybı en az seviyelerde seyreder ve çabuk iyileşme olur. Genellikle ameliyat izi minimumdur.
Robotik cerrahide ise gerçek görüntü yüksek çözünürlüklü ve 3 boyutlu olarak elde edilir. Önemli damarlar, sinirler ve lenf bezleri büyütülmüş ve detaylı bir şekilde görüntülenir. Açılan 1cm'den küçük deliklerden içeri gönderilen aletler 540 derece dönebilme özelliğine sahiptir. Açılı aletlerin kullanılması ile karın içinde damarların bağlanması veya kliplenmesi, lenf bezlerinin çıkarılması ve önemli sinirlerin korunması kolaylaşmaktadır. Özellikle üroloji ve bağırsak cerrahisinde organların daha aşağıda ve derinde olması sebebiyle robotik cerrahi yöntemi diğer klasik yöntemlere göre önem kazanmaktadır. Dar alanda robotik enstrümanların kullanımı cerrahın güvenli bir ameliyat yapmasını sağlar. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen operasyonlarda hata riskinin minimuma inmesi hedeflenir.
-
Robotik Cerrahi Güvenli Mi?
Henüz yeni kullanılan bir operasyon yöntemi olmasına rağmen, en az açık veya laparoskopik cerrahi kadar güvenlidir.
-
da Vinci Robotu İle Yapılan Operasyonlarda Cerrah Organ ve Dokuları Hissedebiliyor Mu?
Sistemin teknolojik altyapısı bunu mümkün kılıyor. Enstrümantal kollarda bulunan feedback özelliği sayesinde, cerrah 3 boyutlu bir görünüm kazanırken doku ve organlara dokunuyormuş gibi hissedebiliyor.