Bağırsak Hastalıkları

  1. Ana Sayfa
  2. Hastalıklar ve Tedaviler
  3. Bağırsak Hastalıkları
Bağırsak Hastalıkları

Kolonunuzu etkileyebilecek sık karşılaşılan durumlardan bazıları; divertikülit, kolon kanseri, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıklarıdır. Bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz, doktorunuz kolonun tamamını veya bir kısmını çıkarmak için ameliyat önerebilir. Bu ameliyata kolektomi denir. Bir kolektomi, açık cerrahi ile büyük bir kesiden yapılabilir. Ayrıca, geleneksel laparoskopi veya da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi kullanılarak birkaç küçük insizyonla minimal cerrahi ile de yapılabilir. Operasyon, kolonun hastalıklı bölümünün çıkarılarak, kan damarlarının bağlanması ile gerçekleştirilir. Bazı durumlarda ise kolonun ve rektumun tümü çıkarılarak total proktokolektomi yapılır.

Belirtiler

  • Kanama
  • Kabızlık
  • Şişkinlik
  • Karın ağrısı
  • İltihaplanma
  • Yüksek ateş
  • Aşırı zayıflama şeklinde görülebilir.

Tedavisi

Bağırsakta ameliyat gerektiren durumlar iltihabi (inflamatuvar) bağırsak hastalıkları ve kanserlerdir. İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, günümüzde ilaç, diyet gibi yaşam tarzı değişikliği ve cerrahi müdahalelerle başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bu tedaviler belirtilerinizi hafifletmezse, doktorunuz kolektomi ameliyatı veya etkilenmiş ince bağırsağın çıkarılmasını önerebilir. Ameliyat sırasında, cerrahınız sindirim sisteminizin hasar görmüş bölümünü çıkarır ve daha sonra sağlıklı bölümleri birbirine bağlar.

Özellikle kolon kanserlerinde kanserin yerleşim yerine ve kanserin evresine göre tedavi seçenekleri değişebilmektedir. Kolon ve rektum kanserleriyle 4 evrede karşılaşılabilir; 1, 2, 3.evrede cerrahi tedavi yapılabilir. Fakat 4. evrede uygulanabilecek ilk tedavi seçeneği genellikle kemoterapidir.

Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik kolorektal cerrahi, birkaç adet 1 cm'lik ve 1 adet 6-8 cm'lik (bağırsağı çıkarmak için) kesilerle yapılan, tümörlü bağırsağın ve etrafındaki lenf bezlerinin çıkarılması işlemidir. Ameliyat öncesinde karın boşluğu karbondioksit ile şişirilir ve sonrasında özel aletlerle ameliyat gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahi açık ameliyatta yapılan cerrahi işlemlerle aynı şekilde uygulanır. Laparoskopik cerrahide daha yakından görüş sağladığından dokular daha ayrıntılı görülebilmektedir. Bu yöntemle ameliyat olan hastalar; daha hızlı iyileşir, hastanede kalış süresi ve günlük hayata adapte olmaları daha kısa sürer, ameliyat sonrası karın içi yapışıklıklar, ağrı ve kesi yeri fıtık oluşumu en aza iner.

Robotik Cerrahi

da Vinci Robotu kullanılarak yapılan cerrahi operasyon, laparoskopik cerrahinin sağladığı tüm faydaları sağlamaktadır. 3 boyutlu, büyüterek ve daha kaliteli bir görüş ile organlara, damarlara ve sinirlere yapılan işlem sayesinde ameliyatın güvenliği arttırılır. da Vinci robot kollarının 540 derecelik dönebilme kabiliyeti sayesinde dikiş atma ve bağlama gibi işlemler laparoskopiye göre çok daha kolaydır. Sonuç olarak robotik cerrahi, laparoskopik cerrahinin tüm avantajlarını daha etkili şekilde sağlayan kaliteli bir kanser cerrahisi yöntemidir.